Stel i nacke och rygg?
Då är stretching något för dig!

Stretchingens vara eller inte vara har varit livligt debatterad under senare år. Stretching används idag av de flesta idrottsmän innan och efter ett träningspass. Syftet är främst att återställa muskelns naturliga rörelseomfång då den i samband med träning förkortas vid muskelarbete. Målet är att bibehålla rörligheten i lederna och att minska risken för skador av olika slag.
Den skadeförebyggande insatsen är starkt ifrågasatt och olika forskare menar att funktionella styrkeövningar med stort rörelseomfång är att föredra.
Ett annat debattämne är huruvida man ska bedriva statisk stretching eller dynamisk stretching och där finns det idag vissa indikationer på att den statiska stretchingen är på väg bort för att ersättas av en dynamisk och rörelsebaserad stretching.
Vilka muskler ska jag stretcha?
En god regel är att om inte muskeln känns stram så behöver du inte stretcha den. När du börjar upptäcka att muskler känns strama försök att eftersträva så att du har balans mellan kroppens fram- och baksida och mellan höger och vänster kroppshalva
När ska du stretcha?
De flesta människor förstår att stretcha som ett led i uppvärmning eller nedjoggning i samband med träning. När annars kan man stretcha? Om du har ett stillasittande arbete rekommenderar jag att du gör några enkla stretchingövningar under dagens lopp. På videorna nedan kan du se några exempel på hur du kan göra.
Hur ska jag stretcha?
Se videorna nedan för tips. Det finns hur mycket som helst på Youtube, men här har jag plockat ut några som du kan börja med. Sök gärna på egen hand om du har specifika besvär. Och du är givetvis välkommen att höra av dig till mig om du har frågor.
Och som vanligt gäller, den bästa träningen är den som blir av.
Gör det ont att stretcha?
Det är viktigt att förstå att stretching är något man gör i förebyggande syfte. Då du känner en viss stelhet på morgonen i nedre delen av ryggen, stanna kvar i sängen någon minut extra och gör några grundläggande strechingövningar liggande (se exempel nedan). Stretchingen i sig gör inte ont, men har du ont ska du inte stretcha – då är det för sent!
För att kunna se de olika videorna – klicka på den aktuella bilden.


A. Stretching för nedre delen av ryggen

B. Stretching för skulderparti

C. Stretching för stela nackmuskler

Fler tips om bra stretchingövningar hittar du på en av världens främsta auktoriteter inom detta område,
Brad Walker´s fullmatade hemsida.