Kiropraktisk behandling hos kiropraktor Eklund i Linköping

Kiropraktik – en modern medicinsk vetenskap

Vad är kiropraktik?

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan och betyder ”att behandla med händerna”. Det är nu mer än 100 år sedan kiropraktikens grundare D.D.Palmer postulerade den första kiropraktiska sjukdomsteorin där ryggradens funktion är satt i samband med nervsystemets integritet. Han utvecklade ett behandlingssystem som har utvecklats vidare till att bli den tredje största primärvårdsgruppen i västvärlden, efter läkare och tandläkare. Kiropraktik omfattar diagnostik, behandling och förebyggande av besvär i det neuromuskuloskeletala systemet, främst i nacke, rygg och bäcken.

Kiropraktisk undersökning

Förutom ortopediska och neurologiska undersökningar, består den kliniska undersökningen av palpationstekniker (tryck med fingrar/händerna) där spänningar och ändrade rörelsemönster kartläggs. Vid palpation försöker man få förståelse för hur väl leder och muskler arbetar.
En genomgång av patientens arbetssituation, fritidsaktiviteter och generella fysiska aktivitetsnivå är ofta nödvändig för att kunna ge bästa vägledning.

Kiropraktisk behandling

Den mest centrala behandlingsmetoden är manipulationsbehandling eller justering (manuell medicin) av ryggraden för att återupprätta ledens normala funktion och rörelseomfång. Manipulationsbehandling kan beskrivas som en snabb passiv sträckning av strukturen omkring en led. Detta medför vanligtvis ett klickljud då ledytorna separeras. Kiropraktiska mjukdelstekniker förekommer och används för att påverka spänningstillståndet i muskulaturen.
Triggerpunktsbehandling används mycket, gärna i kombination med passiv töjning.
Information till patienten i form av råd, ergonomi och vägledning är en viktig del av behandlingen.
Kiropraktorn samverkar också med andra vårdgivare, till exempel läkare, sjukgymnaster, massörer och friskvårdare.

Utbildningen

Idag är utbildningen enligt internationell standard fem år på universitet, därefter 1 års allmäntjänstgöring (AT) för att få legitimation. De kiropraktorer som är medlemmar i Legitimerade Kiropraktorers Riksorganisation (LKR) har sin utbildning vid högskolor och universitet i England, USA, Kanada och Danmark. Medlemmar av LKR är idag ca 130 kiropraktorer.

Kiropraktik är en modern medicinsk vetenskap

Det finns en tydlig relation mellan nervsystemet, kroppens kommunikations- och kontrollsystem och ryggradens funktion. Det sambandet utgör grunden för kiropraktiken.
En legitimerad kiropraktor ställer medicinsk diagnos.
Den gedigna utbildningen utomlands är specialinriktad mot att analysera funktionsstörningar i kroppen som påverkar nervsystemet och därmed hälsan.